Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 7 april 2017

Kom in de Kas in Heerhugowaard-De Noord

Kom in de Kas

Kom in de Kas in Heerhugowaard-De Noord

Met vol enthousiasme trok D66 Heerhugowaard vroeg op de zaterdagmorgen het Alton gebied in. Het was namelijk ‘Kom in de Kas’. Dit jaar extra feestelijk want dit evenement bestond zelfs 40 jaar. Genoeg reden om te gaan kijken.

In Heerhugowaard waren verschillende bedrijven die hun deuren aan het publiek hadden geopend om hen te laten zien wat zij verbouwen of doen. Van tuininrichting tot lelies, van alstroemeria’s tot de meest uiteenlopende weefselkweken.

Voor D66 Heerhugowaard is het belangrijk om even stil te staan bij dit soort open dagen. Niet alleen zijn het stuk voor stuk innovatieve bedrijven, waarbij duurzaamheid en ecologie hand in hand gaan, dit tuinbouwgebied behoort ook tot de topklasse van de Nederlandse glastuinbouw.

In een gezellige sfeer werd er gepraat over alle ideeën die deze bedrijven en medewerkers hebben en wat ze allemaal van plan zijn in de nabije toekomst. Met uitleg over o.a. het proces van het kiemen van groentezaden, de ontwikkeling van nieuwe plantensoorten, op welke manier het beste lelies of freesia’s geteeld kunnen worden. Allemaal op een kleine oppervlakte van slechts een aantal m2. Met een grote glimlach op de gezichten van alle bezoekers, kon je zien dat ze zeer onder indruk waren van alle werkzaamheden waar deze tuinbouwers vandaag, maar ook morgen, zich mee bezighouden.

Met een belangrijke partner als de energiecentrale HVC in de buurt, verwachten veel van deze bedrijven te profiteren van het warmtenet. Zo’n aansluiting zou al voor 30% besparing in de energievoorziening zorgen. Een mooi vooruitzicht om hun ambitie om in 2030 energieneutraal waar te maken.
Dezelfde ambitie, ‘energieneutraal in 2030’, heeft D66 ook. In de vorig jaar door de gemeenteraad goedgekeurde ‘Strategie Duurzame Ontwikkeling’ hebben wij aangegeven dat deze ambitie gewoon gehandhaafd moet blijven. Voor nu zijn deze ambities even te ver in de tijd vooruit.

Met allerlei activiteiten voor de kleintjes waar onder een draaimolen, springkussen, sminken en prijsvragen en voor de wat oudere onder ons een kopje koffie en thee met een koekje.  Uiteraard was er genoeg ruimte voor het publiek om de eigen verbouwde produkten uit de kas direct te kopen en mee naar huis te nemen.

Het was wederom genieten van een geweldige en leerzame dag in de Kas.